MITT PELARGONINTRESSE VÄCKS!Till mors dag, år 2007, fick jag en pelargon av min dotter som delvis bar mitt namn, Sweet Annette. Jag kände hur hjärtat slog ett extra slag över denna väl utvalda pelargon och med ens stod det klart för mig att det här var början till en samling av vackra pelargoner.

Jag har alltid varit intresserad av blommor och genom åren har det passerat en och annan pelargon. Dock inte i syfte att bevara den i en samling, utan mer som en vacker blomma på fönsterbrädan att glädjas åt så länge den blommade. Jag kan ju så här i efterhand få lite dåligt samvete över att jag inte tog hand om pelargonerna bättre än jag gjorde.

Jag har läst boken, Kulturarv i kruka av Karin Martinsson, och fått en inblick i pelargonernas historia och vilket fantastiskt jobb som ligger bakom deras överlevnad genom flera århundraden.

Känslan med mitt samlande är att i första hand försöka få tag på gamla svenska sorter. Nu letar jag efter pelargoner med olika person- och ortsnamn. Det kommer naturligtvis att bli svårt att motstå nya vackra sorter som dyker upp, så en och annan nyhet kommer också att finnas i min samling.

Att kika runt bland pelargoner och välja ut mina favoriter är verkligen en angenäm sysselsättning. Jag är medveten om att det kommer att ta lång tid att hitta de sorter jag helst vill ha. Det är väl det som är en stor del av charmen med samlandet, att hela tiden vara på jakt efter någon skönhet som saknas.

Under sommaren och hösten 2007 började jag att leta efter sticklingar på nätet och lyckades hitta en hel del från min önskelista. Samlingen har sedan dess blivit allt större. Men det finns fortfarande många, många pelargoner kvar som jag gärna vill ha. Så sökandet fortsätter………………………/ Anette